ezine.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Турска баклава с шам фъстък

Турска баклава с шам фъстък

EfrosiaEfrosia
Джедай
9745k1122k
Турска баклава с шам фъстък
12/09/2010
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
75 мин.
"Вкусът на тази баклава е легендарен. Опитайте и ще разберете защо!"

Необходими Продукти

  • яйца - 2
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • лимони - сока на половин плод
  • сода - 1 к.л. за хляб
  • олио - 1 ч.ч
  • брашно - колкото поеме за меко тесто
  • нишесте - пшенично
  • шам фъстък - количество по желание
  • масло - 125 г
  • захар - 6 ч.ч. за сиропа
  • вода - 6 ч.ч. за сиропа
* мерки и количества

Продуктите, които подбрахме за теб

Начин на приготвяне

Смесете всички продукти и започнете да месите с брашно до получаване на меко тесто. Полученото тесто се разделя на 10 топки, а всяка от тях на 6 по-малки топченца, които се овалват в пшенично нишесте.

Всички топченца се сплескват и се редят едно върху друго и така започват да се разточват с нишесте до получаване на съвсем тънки и финни кори. Започнете да редите корите в намазнена тава, като между тях поръсвайте със счукан шам фъстък.

Нарежете баклавата на парчета, залейте 125 г масло и я залейте. Оставете я да престои на стайна температура за няколко часа. След това я сложете да се изпече за около 30-40 минути на 150 градуса.

Пригответе захарен сироп от 6 ч.ч. захар и 6 ч.ч. вода. Варете сиропа около 20 минути и залейте баклавата. От тези продукти се получават 2 тави. Добре е да не използвате ванилия или определена есенция, защото се нарушава оригиналния вкус на баклавата.

Рейтинг

4.3
519
48
37
21
10
Дай твоята оценка: