Заешко в гювеч

EfrosiaEfrosia
Джедай
9735k1122k
Заешко в гювеч
29/08/2010
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
150 мин.
Порции
6-8
"Казват, че заешкото месо е капризно и се приготвя трудно. С тази рецепта просто няма как да сбъркате!"

Необходими Продукти

  • заешко месо - от 1 заек
  • лук - 2 глави кромид
  • праз - 2 стръка
  • чесън - 2 цели глави
  • моркови - 3 броя
  • гъби - 300 - 400 г
  • вино - 1 к.ч.
  • сол
  • зехтин - 4 с.л.
  • черен пипер - няколко цели зърна
  • целина - 2 стръка
  • магданоз - 1/2 връзка
  • мащерка - 1/2 връзка, на око
  • маслини - 100 г, по желание
  • брашно - 1 к.ч. за соса
  • доматено пюре - 3 - 4 с.л. за соса
  • червен пипер
  • вино - 1 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Махнете кокалите на заешкото месо и го разрежете на парчета. Загрейте зехтин и го изпържете равномерно за малко.

Нарежете праза, лука, морковите и гъбите. Посолете зеленчуците и ги задушете за няколко минути в същата мазнина, като прибавите и виното. Овкусете с черен пипер и зелените наситнени подправки.

На дъното на гювеч изсипете зехтина от пърженето.

Сложете ред заешко, ред зеленчуци, маслини по желание и редувайте до изчерпване на продуктите. Добавете 2 леко почистени цели глави чесън.

Размийте брашното на каша с малко вода, червен пипер и го излейте в гювеча.

Изсипете още 2 ч.ч. вода или чаша вино, разредено с чаша вода. Похлупете ястието и го сложете в студена фурна.

Първо печете на до 200 градуса, за да заври и после намалете на 180 градуса да се пече за час и половина.

Рейтинг

4.6
511
44
31
20
10
Дай твоята оценка: