Начин на приготвяне
Картофите се обелват и нарязват на едри кубчета или парчета с приблизително еднакъв размер. Изплакват се със студена вода и се подсушават добре, за да станат по-хрупкави при печене.
В голяма купа се смесват зехтинът, нарязаният на ситно чесън и подправките. Добавят се картофите и се разбъркват така, че да се покрият равномерно.
Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене, на един ред, без да се застъпват. Пекат се в предварително загрята фурна на 200°C около 35-40 минути, като се обръщат по средата на печенето, докато станат златисти и апетитно хрупкави.
За още по-хрупкав резултат може да се бланшират картофите за 5 минути във вряща подсолена вода, след което да се подсушат и овкусят преди печене.
При поднасяне се поръсват с пресен магданоз и/или риган и, по желание, малко настърган пармезан.
Печените картофи с чесън и билки са универсално ястие, обичано в цяла Европа. Във Франция често се сервират с розмарин и морска сол, а в Гърция - с риган и лимонов сок. Българската версия обаче е най-уютна - с аромат на печен чесън, домашен зехтин и топъл хляб за допълнение.
Опитайте непременно и топящите се френски картофи Фондан или обичаните у нас картофи соте на фурна.















