Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Печени картофи»Печени картофи с чесън и риган - простото става божествено

Печени картофи с чесън и риган - простото става божествено

Elena TodorovaElena Todorova
Автор
1k5735
Печени картофи с чесън и риган - простото става божествено1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Простичко ястие, голям вкус - печени картофи с аромат на мащерка, риган и златна коричка."

Необходими продукти

  • картофи - 1 кг
  • зехтин (или олио) - 3 с.л.
  • чесън - 4 скилидки
  • сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • риган - 1 ч.л.
  • мащерка - 1/2 ч.л.
  • сладък червен пипер - 1/2 ч.л. (по желание)
  • пресен магданоз или риган за сервиране
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се обелват и нарязват на едри кубчета или парчета с приблизително еднакъв размер. Изплакват се със студена вода и се подсушават добре, за да станат по-хрупкави при печене.

В голяма купа се смесват зехтинът, нарязаният на ситно чесън и подправките. Добавят се картофите и се разбъркват така, че да се покрият равномерно.

Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене, на един ред, без да се застъпват. Пекат се в предварително загрята фурна на 200°C около 35-40 минути, като се обръщат по средата на печенето, докато станат златисти и апетитно хрупкави.

За още по-хрупкав резултат може да се бланшират картофите за 5 минути във вряща подсолена вода, след което да се подсушат и овкусят преди печене.

При поднасяне се поръсват с пресен магданоз и/или риган и, по желание, малко настърган пармезан.

Печените картофи с чесън и билки са универсално ястие, обичано в цяла Европа. Във Франция често се сервират с розмарин и морска сол, а в Гърция - с риган и лимонов сок. Българската версия обаче е най-уютна - с аромат на печен чесън, домашен зехтин и топъл хляб за допълнение.

Опитайте непременно и топящите се френски картофи Фондан или обичаните у нас картофи соте на фурна.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: