Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Телешко месо»Манджи»Гъста картофена манджа по шотландски

Гъста картофена манджа по шотландски

Гъста картофена манджа по шотландски1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
65 мин.
Порции
4
"Простичко, но гениално! Шотландската картофена манджа стопля сърцето с всяка лъжица - аромат на уют и домашен огън."

Необходими продукти

  • картофи - 800 г
  • телешко месо - 400 г
  • лук - 2 глави
  • масло - 2 с.л.
  • телешки или зеленчуков бульон - около 300 мл
  • сол и черен пипер - на вкус
  • магданоз - за поръсване
  • моркови - 1 бр.
  • щипка сушен розмарин и мащерка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът се нарязва на тънки полумесеци и се запържва леко в маслото, докато омекне и стане златист.

Прибавя се нарязаното на кубчета месо (може да се използват и остатъци от печено месо) и се разбърква.

Картофите се обелват и режат на едри парчета, след което се прибавят в съда. Залива се с топъл бульон, колкото да покрие съставките. Подправя се със сол, пипер и по желание с розмарин и мащерка.

Съдът се похлупва и ястието се оставя да къкри на слаб огън около 45-50 минути, докато картофите се разпаднат частично и се образува гъста, ароматна консистенция. Ако е необходимо, може да се добави малко вода по време на готвене.

Преди сервиране гъстата картофена манджа се поръсва с пресен магданоз.

Тази картофена манджа се нарича Stovies и идва от старошотландската дума “to stove” - „бавничко готвя на огън“. Това е класическо ястие за преработване на остатъци от печено месо, типично за неделната вечеря в Шотландия. В различните райони се приготвя с говеждо, агнешко или дори колбаси. Смята се за символ на шотландския домашен уют и е едно от най-емблематичните храни за страната.

Опитайте непременно и шотландския овчарски пай или нашенското телешко варено и си дайте мнението.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: