Начин на приготвяне
Лукът се нарязва на тънки полумесеци и се запържва леко в маслото, докато омекне и стане златист.
Прибавя се нарязаното на кубчета месо (може да се използват и остатъци от печено месо) и се разбърква.
Картофите се обелват и режат на едри парчета, след което се прибавят в съда. Залива се с топъл бульон, колкото да покрие съставките. Подправя се със сол, пипер и по желание с розмарин и мащерка.
Съдът се похлупва и ястието се оставя да къкри на слаб огън около 45-50 минути, докато картофите се разпаднат частично и се образува гъста, ароматна консистенция. Ако е необходимо, може да се добави малко вода по време на готвене.
Преди сервиране гъстата картофена манджа се поръсва с пресен магданоз.
Тази картофена манджа се нарича Stovies и идва от старошотландската дума “to stove” - „бавничко готвя на огън“. Това е класическо ястие за преработване на остатъци от печено месо, типично за неделната вечеря в Шотландия. В различните райони се приготвя с говеждо, агнешко или дори колбаси. Смята се за символ на шотландския домашен уют и е едно от най-емблематичните храни за страната.
Опитайте непременно и шотландския овчарски пай или нашенското телешко варено и си дайте мнението.















