Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Пай с круши, орехи и шоколадови парченца

Пай с круши, орехи и шоколадови парченца

Пай с круши, орехи и шоколадови парченца1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Домашен пай с круши, орехи и шоколадови парченца - вкусът на есента в невероятна златна форма."

Необходими продукти

  • круши - 3 бр. (средно големи, стегнати)
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 120 г
  • брашно - 200 г
  • разтопено масло - 100 г или олио
  • кисело мляко - 100 г
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • ванилия - 1 пакетче
  • счукани орехи - 80 г
  • шоколадови парченца - 80 г
  • канела - 1/2 ч.л.
  • сол - щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурната се загрява на 180°C.

Яйцата се разбиват със захарта до пухкав крем. Добавят се олиото (или маслото) и киселото мляко, след което се разбърква до хомогенност.

В отделна купа се смесват брашното, бакпулверът, канелата, ванилията и солта. Сухите съставки се прибавят към течната смес и се разбъркват внимателно.

Добавят се орехите и шоколадовите парченца, след което сместа се излива в тава, покрита с хартия за печене.

Крушите се обелват, разрязват на тънки резени и се подреждат отгоре във формата на ветрило или концентричен кръг.

Пайът с круши и орехи се пече 45-50 минути, докато стане златист и ароматен. След изстиване може да се поръси с пудра захар или да се полее с лек карамелен сироп.

Този пай е вдъхновен от италианските и френските есенни десерти, при които крушата често се съчетава с орехи и шоколад - трио, което символизира топлина и уют. В тосканските сладкарници подобни пайове се приготвят с домашно мляко и натурален шоколад, а във Франция често се сервират с топка сладолед или лъжица крем фреш.

В сезона на крушите опитайте непременно нашия кекс с круши и този разкошен крем пай с круши.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: