Печено свинско с дюли

Maria KostoffMaria Kostoff
Автор
348207
Печено свинско с дюли1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
105 мин.
Порции
4
"Опитайте класическата българска рецепта, в която дюлята и месото се сливат в съвършена хармония."

Необходими продукти

  • свинско месо (плешка или врат) - 800 г
  • дюли - 3 бр.
  • лук - 2 глави
  • чесън - 3 скилидки
  • масло - 40 г
  • зехтин - 3 с.л.
  • бяло вино - 100 мл
  • мед - 1 с.л.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • пресен розмарин или мащерка - няколко стръкчета
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Месото се нарязва на едри късове и се запържва в зехтина, докато получи златиста коричка. Добавя се нарязаният лук и се готви, докато омекне.

Дюлите се обелват и нарязват на парчета, след което се добавят към месото. Прибавят се медът, подправките и виното.

Всичко се прехвърля в тава, покрива се с фолио и се пече на 180°C около 50 минути. След това фолиото се маха и ястието се допича още 20-30 минути, докато дюлите и месото придобият карамелен цвят и аромат.

Това ястие има дълбоки корени в българската и балканската селска кухня. Дюлята - символ на есента - се използва не само за сладка и компоти, но и за съчетаване със свинско, дивеч и агнешко. Сладостта ѝ омекотява вкуса на месото и създава хармония, характерна за старите гозби, приготвяни за Петковден или Димитровден.

В сезона на дюлите опитайте непременно и това разкошно желе от дюли или любимото пелте с дюли.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: