Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Карамелизирани ябълки за Хелоуин

Карамелизирани ябълки за Хелоуин

Elena TodorovaElena Todorova
Автор
1k5735
Карамелизирани ябълки за Хелоуин1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
30 мин.
Порции
8
"Блясък, сладост и малко магия - нашите захаросани ябълки ще превърнат Хелоуин в истински празник!"

Необходими продукти

  • ябълки - 8 бр. (твърди, измити и подсушени)
  • захар - 400 г
  • вода - 120 мл
  • глюкозен сироп или царевичен сироп - 120 мл
  • червена сладкарска боя - няколко капки
  • лимонов сок - 1 ч.л.
  • дървени клечки - 8 бр. или хартиени сламки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ябълките се измиват добре, подсушават се старателно и се забождат на дървена клечка или дебела сламка откъм дръжката.

Приготвя се сиропът, като в тенджера се сипват захарта, водата и глюкозният сироп. Сместа се загрява на средна температура и се бърка, докато захарта се разтвори напълно. След това разбъркването се прекратява и сиропът се оставя да кипи, докато достигне температура 150°C (твърда карамелена точка).

Добавя се червената боя и лимоновият сок, след което сместа леко се разбърква, за да се оцвети равномерно.

Готовите ябълки се потапят една по една в карамела, като се завъртат, за да се покрият равномерно отвсякъде. След това се поставят върху лист хартия за печене или силиконова подложка, за да се втвърди карамелът. Оставят се да изстинат напълно преди поднасяне.

Candy apples се появяват в началото на XX век в САЩ като есенен десерт, вдъхновен от класическите захарни бонбони. Превръщат се в символ на Хелоуин и есенните панаири, защото съчетават свежестта на ябълката с твърда, лъскава захарна глазура.

Опитайте непременно и тези пияни ябълки или популярните пълнени печени ябълки със стафиди.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: