Начин на приготвяне
Ябълките се измиват добре, подсушават се старателно и се забождат на дървена клечка или дебела сламка откъм дръжката.
Приготвя се сиропът, като в тенджера се сипват захарта, водата и глюкозният сироп. Сместа се загрява на средна температура и се бърка, докато захарта се разтвори напълно. След това разбъркването се прекратява и сиропът се оставя да кипи, докато достигне температура 150°C (твърда карамелена точка).
Добавя се червената боя и лимоновият сок, след което сместа леко се разбърква, за да се оцвети равномерно.
Готовите ябълки се потапят една по една в карамела, като се завъртат, за да се покрият равномерно отвсякъде. След това се поставят върху лист хартия за печене или силиконова подложка, за да се втвърди карамелът. Оставят се да изстинат напълно преди поднасяне.
Candy apples се появяват в началото на XX век в САЩ като есенен десерт, вдъхновен от класическите захарни бонбони. Превръщат се в символ на Хелоуин и есенните панаири, защото съчетават свежестта на ябълката с твърда, лъскава захарна глазура.
Опитайте непременно и тези пияни ябълки или популярните пълнени печени ябълки със стафиди.














