Начин на приготвяне
В голям тиган или тенджера се загряват маслото и зехтинът. Нарязаният лук се сотира до прозрачност, след което се добавя наситненият чесън.
Манатарките се нарязават и се прибавят - готвят се няколко минути, докато пуснат ароматите си.
Добавя се перленият ечемик и се запържва леко 1-2 минути, за да поеме вкусовете. Налива се виното и се оставя да се изпари. След това постепенно се добавя горещият бульон, черпак по черпак, като се бърка непрекъснато - подобно на приготвянето на ризото.
Готви се около 30 минути, докато ечемикът стане кремообразен, но леко суров.
Когато орзотото е готово, се добавя пармезан, овкусява се със сол и пипер и се оставя да „отпочине“ за 2-3 минути. Поръсва се с пресни подправки и се сервира топъл.
Орзотото (или перлото) е традиционно ястие от Северна Италия, където вместо ориз арборио се използва перлен ечемик. Тази версия с манатарки е любима в планинските региони и съчетава богатия аромат на гъбите с нежен кремообразен вкус.
Опитайте непременно и рецептите ни за класическото ризото с манатарки или това нежно пилешко ризото.















