Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Орзото (перлото) с манатарки и мащерка

Орзото (перлото) с манатарки и мащерка

Elena TodorovaElena Todorova
Автор
1k5735
Орзото (перлото) с манатарки и мащерка1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Кадифено орзото с горски манатарки - есен в чиния с аромат на гора и домашен уют."

Необходими продукти

  • перлен ечемик - 300 г
  • манатарки (пресни или сушени, накиснати) - 300 г
  • лук - 1 глава (ситно нарязан)
  • чесън - 2 скилидки (счукан)
  • масло - 50 г
  • зехтин - 2 с.л.
  • бяло вино - 100 мл
  • зеленчуков бульон - около 1 л (горещ)
  • прясно настърган пармезан - 50 г
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • пресен мащерка или магданоз - за завършек
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голям тиган или тенджера се загряват маслото и зехтинът. Нарязаният лук се сотира до прозрачност, след което се добавя наситненият чесън.

Манатарките се нарязават и се прибавят - готвят се няколко минути, докато пуснат ароматите си.

Добавя се перленият ечемик и се запържва леко 1-2 минути, за да поеме вкусовете. Налива се виното и се оставя да се изпари. След това постепенно се добавя горещият бульон, черпак по черпак, като се бърка непрекъснато - подобно на приготвянето на ризото.

Готви се около 30 минути, докато ечемикът стане кремообразен, но леко суров.

Когато орзотото е готово, се добавя пармезан, овкусява се със сол и пипер и се оставя да „отпочине“ за 2-3 минути. Поръсва се с пресни подправки и се сервира топъл.

Орзотото (или перлото) е традиционно ястие от Северна Италия, където вместо ориз арборио се използва перлен ечемик. Тази версия с манатарки е любима в планинските региони и съчетава богатия аромат на гъбите с нежен кремообразен вкус.

Опитайте непременно и рецептите ни за класическото ризото с манатарки или това нежно пилешко ризото.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: