Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Зловещ ябълков пай за Хелоуин

Зловещ ябълков пай за Хелоуин

Elena TodorovaElena Todorova
Автор
1k5735
Зловещ ябълков пай за Хелоуин1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8
"Класически ябълков пай, преобразен в малко страшна, но пък вкусна Хелоуин изненада."

Необходими продукти

  • За тестото
  • брашно - 300 г
  • студено масло - 150 г
  • захар - 2 с.л.
  • сол - щипка
  • студена вода - 4 - 5 с.л.
  • За пълнежа
  • ябълки - 5 - 6 броя (по възможност по - дребни)
  • захар - 120 г
  • кафява захар - 50 г
  • канела - 1 ч.л.
  • индийско орехче - 1/2 ч.л.
  • лимонов сок - 2 с.л.
  • масло - 30 г (на кубчета)
  • брашно - 1 с.л. (или нишесте за сгъстяване)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното, захарта и солта се смесват. Добавя се нарязаното студено масло и се претрива до получаване на трохи. Добавя се студена вода, замесва се бързо и се оформя топка. Охлажда се за 30 минути.

Ябълките се обелват и се издълбават леко, като някои се издълбават допълнително, за да се оформят „лица“ с малък нож - за Хелоуин ефект. Нарязаните вътрешности се смесват със захарта, подправките, лимоновия сок и брашното.

Тестото се разточва и се поставя в тава. Пълнежът се изсипва, ябълките с лица се подреждат отгоре. Във всяка ябълка се поставя по малко масло.

Ябълковият пай за Хелоуин се пече в предварително загрята фурна на 180°C за около 40-45 минути, докато тестото стане златисто, а ябълките се карамелизират леко. Оставя се да изстине преди сервиране, за да се стегне плънката.

Вижте също как да си приготвите вещерски пръсти за Хелоуин и дори вкусен тиквен пай за Хелоуин.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: