Ezine.bg»Рецепти»Паста»Паста с карамелизиран лук по френски

Паста с карамелизиран лук по френски

Maria KostoffMaria Kostoff
Автор
348207
Паста с карамелизиран лук по френски1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Копринена паста, сладък карамелизиран лук и разтопено сирене - вкус, който носи уют и топлина."

Необходими продукти

  • пене - 400 г или друга паста
  • лук - 3 големи глави
  • масло - 40 г
  • зехтин - 2 с.л.
  • бяло вино - 100 мл
  • зеленчуков бульон - 200 мл
  • сирена (груер, ементал и/или кашкавал) - 150 г (настъргани)
  • прясна мащерка - няколко стръкчета
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пастата се сварява в подсолена вода до степен ал денте и се отцежда, като се запазва половин чаша от водата.

В голям тиган се загряват маслото и зехтинът. Добавя се лукът и се готви на слаб до среден огън около 20 минути, като се разбърква често, докато стане златист и карамелизиран. При нужда се добавя малко от водата, за да не загори.

Налива се виното и бульонът и се оставя да къкри 5 минути, докато сосът се сгъсти. Добавят се сварената паста и малко от отделената вода, ако е необходимо, за по-копринена текстура. Овкусява се със сол, черен пипер и мащерка.

Накрая пастата се поръсва обилно с настърганите сирена, оставя се леко да се разтопи и се сервира веднага.

Тази рецепта е вдъхновена от класическата френска лучена супа, но в модерна паста версия. Карамелизираният лук придава дълбок и сладко-пушен вкус, а разтопеното сирене създава кадифена и богата текстура. Чудесен избор за уютна вечеря с гурме усещане.

Вижте също как да си приготвите пене арабиата или популярните мак енд чийз.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: