Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Обърнат пай с карамелизирани банани

Обърнат пай с карамелизирани банани

Maria KostoffMaria Kostoff
Автор
348207
Обърнат пай с карамелизирани банани1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Карамел, банани и пухкаво тесто - класическа комбинация, която топи сърца и вкусове. Нежен, сочен и ароматен - този бананов пай с карамел е истинска наслада за сетивата."

Необходими продукти

  • банани - 4 бр. (зрели, но не меки)
  • захар (за карамелизиране) - 150 г
  • масло - 50 г
  • брашно - 180 г
  • захар (за тестото) - 100 г
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • сол - щипка
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 100 мл
  • ванилия - няколко капки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурната се загрява на 180°C.

В тиган се карамелизира 150 г захар, докато стане златиста, след което се добавя маслото и се разбърква до получаване на гладък карамел. Сместа се излива на дъното на кръгла форма за печене.

Бананите се разрязват по дължина и се подреждат върху карамела, така че да го покрият равномерно.

В купа се разбиват яйцата със 100 г захар до пухкав крем. Добавят се млякото, ванилията и сухите съставки - пресятото брашно, бакпулвера и щипка сол. Разбърква се до получаване на гладко тесто. Тестото се излива внимателно върху бананите и карамела.

Банановият пай се пече около 40 минути в загрята на 180 градуса фурна или докато клечка, забодена в центъра, излезе суха. След изпичане сладкишът се оставя да изстине за 5 минути, след което се обръща внимателно върху поднос, така че карамелизираните банани да са отгоре.

Вижте също как да си приготвите вкусни пържени банани по азиатски или разкошни гриловани банани с орехи и сос.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: