Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пилешко месо»Печено пиле»Печено пиле с кестени и чери домати

Печено пиле с кестени и чери домати

Maria KostoffMaria Kostoff
Автор
348207
Печено пиле с кестени и чери домати1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
4
"Насладете се на есенен уют в чиния - сочни пилешки бутчета, кестени и чери домати директно от фурната."

Необходими продукти

  • пилешки бутчета - 4 бр.
  • кестени (сварени или предварително обелени) - 250 г
  • чери домати - 200 г
  • зехтин - 3 с.л.
  • бяло вино - 100 мл
  • чесън - 4 скилидки
  • прясна мащерка - 1 ч.л. или няколко клонки
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • пресен магданоз - 1/2 връзка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурната се загрява до 190°C.

Пилешките бутчета се посоляват и поръсват с черен пипер. В голям тиган или тенджера се загрява зехтинът и бутчетата се запържват от двете страни до златисто. Прехвърлят се в тава за печене.

В същия съд се добавя нарязаният чесън и се запържва кратко, след което се налива виното и се оставя да къкри няколко минути, докато алкохолът се изпари. Добавят се кестените и се объркват внимателно, след което всичко се прехвърля при пилето.

Добавят се чери доматите и мащерката.

Тавата се покрива с фолио и се пече около 30 минути. След това фолиото се маха и ястието се допича още 15-20 минути, докато пилешкото получи апетитна коричка, а чери доматите се запекат леко.

Накрая се поръсва обилно с нарязан пресен магданоз.

Комбинацията от пиле и кестени има дълга кулинарна традиция в Европа, особено във Франция и Италия. Ястието е било популярно по време на есенните празници, когато кестените са в сезон и пилешкото месо е често на трапезата.

Вижте също как да си приготвите традиционното пиле с картофи или класическото пиле с ориз - рецепти, които нямат нужда от реклама.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: