Начин на приготвяне
Пилешкото месо се подправя със сол и пипер и се запържва в дълбок тиган или тенджера с малко мазнина до златиста коричка от двете страни. Изважда се временно.
В същия съд се задушават ситно нарязаните лук и чесън до омекване. Добавят се доматите и подправките - червен пипер и куркума. Разбърква се добре.
Прибавя се оризът и леко се запържва за около 1-2 минути, докато стане леко стъклен.
Връща се пилешкото месо, залива се с бульона, покрива се с капак и се оставя да къкри на слаб огън около 25-30 минути, докато оризът поеме течността.
Накрая се добавят грахът и царевицата, разбърква се внимателно и се оставя още 5 минути на слаб огън, за да се смесят ароматите.
За разлика от нашето класическо пиле с ориз, пилето с ориз, царевица и куркума е изключително популярно в цяла Латинска Америка. Подобно е на паелята, но по-опростено и достъпно. В Куба, Перу и Доминиканската република всяко семейство има своя версия на това ястие, често подправена с кориандър, лимон или люти чушки.
Вижте също как да си направите пиле по ловджийски и вкусно пиле Пармиджана.















