Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пилешко месо»Пиле с ориз, грах и царевица

Пиле с ориз, грах и царевица

Maria KostoffMaria Kostoff
Автор
348207
Пиле с ориз, грах и царевица1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Класическа рецепта, която обединява масата - пиле, ориз и златисти аромати."

Необходими продукти

  • пилешки бутчета - 800 г
  • ориз - 300 г
  • зеленчуков или пилешки бульон - 800 мл
  • лук - 1 глава
  • чесън - 3 скилидки
  • домати - 2 бр. (или 200 г доматено пюре)
  • замразен грах - 100 г
  • царевица - 100 г
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • куркума - 1/2 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • зехтин или олио - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пилешкото месо се подправя със сол и пипер и се запържва в дълбок тиган или тенджера с малко мазнина до златиста коричка от двете страни. Изважда се временно.

В същия съд се задушават ситно нарязаните лук и чесън до омекване. Добавят се доматите и подправките - червен пипер и куркума. Разбърква се добре.

Прибавя се оризът и леко се запържва за около 1-2 минути, докато стане леко стъклен.

Връща се пилешкото месо, залива се с бульона, покрива се с капак и се оставя да къкри на слаб огън около 25-30 минути, докато оризът поеме течността.

Накрая се добавят грахът и царевицата, разбърква се внимателно и се оставя още 5 минути на слаб огън, за да се смесят ароматите.

За разлика от нашето класическо пиле с ориз, пилето с ориз, царевица и куркума е изключително популярно в цяла Латинска Америка. Подобно е на паелята, но по-опростено и достъпно. В Куба, Перу и Доминиканската република всяко семейство има своя версия на това ястие, често подправена с кориандър, лимон или люти чушки.

Вижте също как да си направите пиле по ловджийски и вкусно пиле Пармиджана.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: