Начин на приготвяне
Измийте хубаво патладжаните и ги нарежете на две напречни половинки. Издълбайте ги, като запазите около 1 см борд. Запазете изрязната вътрешност за плънката.
Посолете всички части на патладжаните и ги оставете да си пуснат горчивия сок за около час.
Междувременно настържете моркова, а лука и чесъна наситнете. Обелете доматите и ги нарежете на малки кубченца.
Измийте патладжаните и ги подсушете. Наситнете вътрешността им.
Загрейте зехтина и задушете моркова с лука и чесъна. Когато се запържат, добавете нарязания патладжан.
След малко прибавете и каймата (смесена с малко вода). Накрая добавете доматите и овксуете със сол, черен пипер и босилек.
Гответе 15-тина минути, като от време на време разбърквате.
Намазнете тава за печене и сложете издълбаните половинки патладжан. Напълнете ги с плънката.
Загрейте фурната на 180-190 градуса и изпечете пълнените патлджани до готовност - около 30-40 минути.
В края на печенето ги извадете и наредете отгоре моцарелата. Върнете във фурната, за да се разтопи.
Пълненият патладжан Болонезе е готов.
Вижте как да си приготвите и разкошна имамбаялдъ или любимата мусака с патладжан.