Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Пълнени патладжани»Пълнен патладжан Болонезе

Пълнен патладжан Болонезе

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3772k5k2
Пълнен патладжан Болонезе
Снимка: Росица Петрова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
3
"Много вкусни пълнени патладжани, които задължително да си приготвите - гарантирано ще ви станат любими."

Необходими продукти

  • патладжани - 3 броя (средни)
  • кайма - 300 грама
  • моцарела - 200 грама
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 брой
  • домати - 500 г (пресни)
  • чесън - 3 - 4 скилидки
  • зехтин - 50 мл
  • босилек - пресен
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте хубаво патладжаните и ги нарежете на две напречни половинки. Издълбайте ги, като запазите около 1 см борд. Запазете изрязната вътрешност за плънката.

Посолете всички части на патладжаните и ги оставете да си пуснат горчивия сок за около час.

Междувременно настържете моркова, а лука и чесъна наситнете. Обелете доматите и ги нарежете на малки кубченца.

Измийте патладжаните и ги подсушете. Наситнете вътрешността им.

Загрейте зехтина и задушете моркова с лука и чесъна. Когато се запържат, добавете нарязания патладжан.

След малко прибавете и каймата (смесена с малко вода). Накрая добавете доматите и овксуете със сол, черен пипер и босилек.

Гответе 15-тина минути, като от време на време разбърквате.

Намазнете тава за печене и сложете издълбаните половинки патладжан. Напълнете ги с плънката.

Загрейте фурната на 180-190 градуса и изпечете пълнените патлджани до готовност - около 30-40 минути.

В края на печенето ги извадете и наредете отгоре моцарелата. Върнете във фурната, за да се разтопи.

Пълненият патладжан Болонезе е готов.

Вижте как да си приготвите и разкошна имамбаялдъ или любимата мусака с патладжан.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: