Портокалов хляб

ЕфросияЕфросияДжедай301
03/07/2010
Приготвяне30 мин.
Готвене35 мин.
Общо65 мин.
Порции1 бр.
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо1 659
  • Преглеждания за месеца10
  • Преглеждания за седмицата1
  • Коментари1 пъти
  • Рейтинг4.4 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • брашно - 350 грама
  • портокалов сок - 100 мл прясно изцеден
  • газирана вода - 110 мл минерална
  • портокали - настъргана кора от 1 плод
  • мед - 1 с. л.
  • масло - 1 с. л. краве
  • мая - 2 ч. л. суха
  • сол - 1/2 ч. л.
  • яйца - 1 жълтък
  • захар
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята заедно със захарта в 110 мл вода.

Оставете я така на топло място, докато започне да образува мехурчета.

Прибавете сока и настърганата портокалова кора.

Пресейте брашното заедно със солта прибавете закваската.

Хубаво замесете тестото в продължение на 15 минути, след което прибавете солта и размекнатото краве масло.

Оформете топка, намазнете една купа и го оставете на топло за около час - тестото трябва да увеличи обема си 2 пъти.

Така втасалото тесто се замесва за втори път, след което се оформя хляба.

Сложете хляба в правоъгълна форма и го оставете за втасва още 40 минути.

Загрейте фурната на 230 градуса. Намажете хляба с разбит жълтък и поръсете със захар.

Сложете го да се пече няколко минути на 230 градуса, след което намалете на 190. Хлябът се пече още 30 минути.

Ако почне да прегаря, го покрийте с фолио.

Готовият хляб се оставя да престои около 5 минути, след което внимателно се вади от формата.

Рейтинг

5 4
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ваня Георгиева
Каква роля играе портокаловия сок в рецептата, мислех че като пише хляб е нормален но явно е от рода на сладките.
0
0