Лазаня с праз и гъши дроб

16/09/2014
Приготвяне20 мин.
Готвене180 мин.
Общо200 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо498
  • Преглеждания за месеца11
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг4.3 от 5

Необходими Съставки

  • кори за лазаня - 600 г
  • гъши дроб - 400 г черен
  • праз - 5 стръка
  • бульон - 1500 мл ж
  • сол - 2 щипки
  • черен пипер - ½ ч.л. млян
  • желатин - 20 г
  • за соса
  • орехово олио - 250 мл
  • балсамов оцет - 4 с.л.
  • бульон - 4 с.л. от варенето на праза
  • копър - 1 връзка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лазанята се пуска в 3 литра вряща солена вода и се вари до омекване. Отцежда се, измива се със студена вода и се оставя настрана. Бялата част на стръковете праз се сварява за 15 минути в бульона, отцежда се и се оставя върху кърпа или хартия да се изсуши добре. Желатинът се накисва в хладка вода и след като набъбне, се отцежда. Разтваря се на водна баня. Гъшият дроб се реже на ситно.

Желатинът се смесва със затопления пилешки бульон. В тавичка се налива малко от бульона и се оставя за 10 минути в хладилника. Вади се и се слага лазанята. Отгоре се излива още бульон. Оставя се за 10 минути в хладилника, вади се и се нарежда отгоре празът.

Отгоре се залива с бульон. Оставя се в хладилника за 20 минути и отгоре се слага гъшия дроб. Най-отгоре се слага дъсчица с тежест, която да притиска сместа. Оставя се за 24 часа в хладилника.

Приготвя се сос, като се смесват копърът, олиото, оцетът, отварата от варенето на праза и всичко се пасира. Лазанята се нарязва на тънки парчета. Сервира се, като на дъното на чинии се налива сос и върху него се слага парче от лазанята.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар