Начин на приготвяне
В тиган се слага малко от олиото и маслото и се загряват. Ако постите, може да махнете маслото и да увеличите олиото. Добавя се нарязанато на ситно кисело зеле и се задушава при периодично разбъркване до омекването на зелето. Съдът се дърпа, докато плънката изстине.
В подходящ съд се слагат останалата мазнина и се затопля на котлона до разтопяването на маслото.
Взима се кора и с помощта на четка се намазва с маслената смес. Слагат се 3-4 с.л. от зелевата смес, разпределя се равномерно и се навива. Прехвърля се в тава, покрита с намаслена хартия за печене.
Така се навиват и останалите кори. Накрая зелникът се намазва с останалото масло с олио.
Пече баницата с кисело зеле се в предварително загрята на 160-170 °C за 20 - 25 минути, докато се зачерви хубаво отгоре.
След като се извади постната баница със зеле, се покрива за десетина минутки с кърпа, за да омекнат корите.
Добър апетит!