ezine.bg»Рецепти»Предястия»Терин»Терин от праз със сос от авокадо

Терин от праз със сос от авокадо

Марина НордМарина Норд
Новак
1k33027486
Терин от праз със сос от авокадо
04/09/2014
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
135 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • лимонов сок - 2 с.л.
  • авокадо - 2 бр.
  • праз - 4 стръка
  • сметана - 4 с.л.
  • чили сос - 3 капки
  • сол - 1 ч.л.
  • лук - 3 глави
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бялата част на праза се сварява за 20 минути в солена вода. Преместват се в купа с ледена вода и се изваждат, за да се отцедят.

Приготвя се сос, като авокадото се почиства от кората и се маха костилката. Нарязват се на парченца и се напръскват с лимоновия сок.

Лукът се нарязва на ситно. Авокадото и лукът се пасира, добавя се сметаната и чили сосът. В правоъгълна форма се слага прозрачно фолио, така че краищата да висят навън.

Празът се нарязва на парчета с дължината на формата. Нареждат се в един слой, поръсват се със сол. Отгоре се нарежда втори ред и се поръсва със сол. Слага се още праз, покрива се с фолиото, обръща се върху дъска и се изтръсква от формата.

Отгоре се слага тежест и се оставя в хладилника за 6 часа. Вади се от фолиото и се реже с остър нож на парчета с дебелина 1 сантиметър. Поливат се със сос от авокадо.

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: