Солен тиквен пай

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Дарт Вейдър
1k6k3126k
Солен тиквен пай
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 3
01/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"Изключително интересна комбинация, която ще предизвика сетивата ви Нали не се боите от кулинарни предизвикателства"

Необходими Продукти

  • брашно - 250 гр.
  • мая - 1/2 кубче
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 щипка
  • масло - 50 гр.
  • прясно мляко - 125 мл.
  • тиква - 500 тр.
  • бекон - 100 гр.
  • яйца - 2 бр.
  • лук - 1 глава
  • сметана - готварска 100 мл.
  • кашкавал - 100 гр.
  • канела - 1 щипка
  • индийско орехче - 1 щипка
  • сол
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесвам маята с млякото, солта, захрта и разтопеното краве масло, добавям 1 с.л. брашно и оставям за 10 мин. на топло да шупне. След това добавям останалото брашно, омесвам меко тесто и оставям за 30 мин. да втаса.

Първо обелвам тиквата, нарязвам я на малки парченца и я заварявам за 5 мин. в гореща подсолена вода. Нарязвам лука и бекона на много ситно и запържвам в малко олио, добавям изцедената от водата тиква и запържвам. Добавям сметаната, яйцата, канелата, мускатовото орехче и подправям със сол на вкус. Отмествам от котлона.

В подмазана тавичка разстилам тестото на дъното облепям и стените на тавичката, така че да се получи форма от тесто в която ще излеем яйчената смес.

След като съм разтелила тестото изливам тиквата отгоре и поръсвам с настъргания кашкавал.

Пека тиквения пай на 200 гр. около 40 мин.

Рейтинг

3.9
53
42
34
20
10
Дай твоята оценка: