ezine.bg»Рецепти»Риба»Осолена треска с печени домати

Осолена треска с печени домати

Teodora CekovaTeodora Cekova
Новак
321164249
Осолена треска с печени домати
02/06/2014
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
110 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • треска - 1.5 кг осолени филета
  • домати - 6 бр.
  • зехтин - 125 мл
  • лук - 1 глава, едро нарязан
  • люти чушки - 2 бр. суха червена
  • вода - 60 мл вряща
  • картофи - 500 г малки
  • лук - 4 малки главички, ситно нарязан
  • чесън - 6 скилидки
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • маслини - 150 г зелени
  • чушки - 1 бр.
  • магданоз - 1/2 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, изплакнете треската, за да отстраните излишната сол. След това поставете рибата в купа и я залейте със студена вода. Оставете да престои покрита в хладилник за една нощ, но трябва да смените водата 3-4 пъти. След това я прецедете и изхвърлете течността.

Предварително загрявате фурната на 200 градуса.

Махнете дръжките на доматите и направете кръстчета в кората на всеки един. Подредете ги в намаслена тава и ги напръскайте с 1 с.л. зехтин. Запечете ги за около 15 минути, докато започнат да омекват. След като изстинат обелете доматите.

През това време сложете рибата заедно със по-едро нарязания лук в тиган и ги залейте с вода. Оставете ги да заврят, след което намалете огъня и оставете да къкри, без да покривате за около 15 минути, докато рибата се сготви.

След това я прецедете и изхвърлете водата и лука. Отстранете кожата и костите на треската и я нарежете на 4-сантиметрови парченца.

Лютите чушки трябва да залеете с вряща вода и да ги оставите за 10 минути. После ги прецедете, почистете дръжките, семките и ципите и нарежете ситно чушките. Пасирайте ги заедно с доматите, докато се получи гладка смес.

Картофите трябва да сварите или задушите, докато омекнат.

Останалата част от зехтина загрявате в тиган и запържвате ситно нарязания лук и чесъна, докато омекнат. После прибавяте червения пипер и разбъркате за около минута.

Накрая се слага сместа от доматите, рибата, картофите, маслините и магданоза. Подправете на вкус и разбъркайте внимателно.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: