Начин на приготвяне
Празът се почиства и измива. Нарязва се на ситно. Прехвърля се в тиган с олиото и маслото, поръсва се със солта и се задушава, докато омекне. Оставя се настрани, докато изстине.
Корите, ако са по-фини, се разделят по две, ако са по-дебели, то по една кора за навиване ще е достатъчна.
Плънката се разделя според броя на корите, които ще навиваме.
Задушеният праз за баницата се разпределя равномерно върху кората и след това кората се навива на руло от към по-широката и част.
Първата кора се завива на охлюв и се прехвърля върху намаслена хартия в тавата за печене. Със следващата кора се процедира по същия начин, като се навива в тавата около първата. Така до приключването на корите.
Накрая навитата баница се поръсва с малко мазнина и се пече в предварително загрята фурна до готовност - около 20 минути.
Ако постите, то използвайте само олио в рецептата, като увеличите количеството му за сметка на маслото.
За да е постната баница по-мека, след изваждане от фурната я завийте с кърпа за десетина минути.
Празеник - баница с праз може да се поднесе както топла, така и студена.
Да и е вкусно!