ezine.bg»Рецепти»Риба»Яхния»Яхния с риба тон и домати

Яхния с риба тон и домати

Teodora CekovaTeodora Cekova
Новак
321155222
Яхния с риба тон и домати
15/04/2014
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4-5

Необходими Продукти

  • лук - 12 глави бейби, обелени
  • домати - 900 г
  • риба тон - 675 г
  • зехтин - 3 с.л.
  • чесън - 2 скилидки (счукан)
  • билки - 3 с.л. свежи, нарязани на ситно
  • дафинов лист - 2 бр.
  • захар - 1/2 ч.л.
  • бяло вино - 150 мл сухо
  • доматено пюре - 2 с.л.
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Оставете лукчетата цели и ги сложете във вряща вода за 4-5 минути, докато омекнат. След това ги отцедете.

Потопете доматите във вряща вода за 30 секунди, след това ги охладете със студена вода, за да можете по-лесно да отстраните люспите. Обелете ги и ги нарежете на ситно.

Нарежете рибата на дребно. Загрейте зехтина в голям тиган и изпържете парчетата риба, докато станат кафяви на цвят. След това ги отцедете от мазнината.

Смесете лука, доматите, чесъна, билките, дафиновите листа, доматеното пюре, захарта и бялото вино. Сложете ги да се варят, като от време на време разбърквате с дървена лъжица.

Отстранете мазнината и оставете яхнията да къкри за около 5 минути на силен огън. Прибавете изпържената риба тон и гответе още 5 минути. Посолете и поръсете с черен пипер на вкус.

Сервирайте яхнията гореща.

Рейтинг

3.7
50
42
31
20
10
Дай твоята оценка: