Начин на приготвяне
Смесваме рома със захарта докато почти се е разтворила, но без загряване. Слагаме черешите в буркан, достатъчно голям да ги побере и заливаме с рома. Затваряме плътно и ги съхраняваме в тъмно и хладно място, за да ги отворим за Коледа или много по-рано.
Плодовете могат да служат като украса за сладоледи и торти, а ликьорът да се пие като десертна алкохолна напитка, или да се смесва малка част от него с разни леки вина тип шампански.
По същия начин се приготвят и други плодове.
Например:
Обелваме 500 гр. здрави, есенни круши, нарязваме ги на 4 парчета и махаме семенната им част. Слагаме ги в подходящ буркан и заливаме със същата заливка, както при черешите.
Или:
Добре узрели, но здрави сини сливи, за кратко потопени във вряща вода, след което обелени. Разполовяваме по дължина и изваждаме костилката. Отново заливаме с ром, смесен със захар.
Коментари