Печен джолан в гювеч

ЗориЗори
Експерт
1386785801704
Печен джолан в гювеч
Снимка: Зори
1 / 4
23/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
200 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • джолан - около 2 кг (с кост и кожа)
  • червен пипер - 2 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 к.л.
  • чубрица - 1/2 к.л.
  • олио - 5 с.л.
  • чесън - 1 глава
  • моркови - 4 бр.
  • лук - 4 глави
  • дафинов лист - 2 бр.
  • вода - 300 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За този апетитен печен джолан месото се измива и подсушава и с помощта на остър нож се правят спираловидни разрези по кожата на джолана.

На дъното на гювеча поставяме нарязаните на колелца моркови и лук.

Върху тях слагаме джолана, посоляваме обилно с черен пипер, сол, чубрица, червен пипер и скълцания чесън, като поставяме от маринатата, и в разрезите, накрая поливаме с олиото.

Водата се налива на дъното на гювеча внимателно, за да не се отмият подправките от месото. Добавят се и дафиновите листа.

Гювечът се захлупва и капакът му се уплътнява с тесто, приготвено от брашно и вода.

Слага в долната част на студена фурна и се пече на 150-160 °C за около 3 часа.

Добър апетит с моя печен джолан в гювеч!

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: