Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питка»Питки от нахутено брашно с рикота

Питки от нахутено брашно с рикота

Maria  TonchevaMaria Toncheva
Новак
283128
Питки от нахутено брашно с рикота1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4

Необходими продукти

  • Тесто
  • мая - 15 г, прясна или 1 пакетче по (7 г), суха
  • захар - 1/2 ч.л.
  • вода - 1 1/4 ч.ч., топла
  • брашно - 2 2/3 ч.ч., обикновено
  • брашно - 3/4 ч.ч., нахутено
  • сол - 1 ч.л.
  • зехтин - 1 с.л.
  • Плънка
  • доматен сос - 1/2 ч.ч. (125 мл)
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • рикота - 1/2 ч.ч.
  • маслини - 1 ч.ч., без костилки, по желание
  • зехтин - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тесто: Маята и захарта се разтварят в 4 с.л. от водата и се оставя встрани около 15 мин. Пресяват се двата вида брашно и солта, които се размесват с маята, зехтина и вода, до получаването на твърдо тесто.

Меси се около 10 мин. Мажат се 4 форми за печене, а тестото се разделя на четири части, които се разточват на тънки кори и се прехвърлят в тавите.

Плънка: Върху разточените кори се слага от доматения сос, осолява се. Трябва да втаса още 30 мин. Фурната предварително се загрява до 220 градуса. Пече се 25 мин. След като се извадят питките се разстила сиренето и маслините по желание. Пече се още 5 мин.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: