ezine.bg»Рецепти»Напитки»Сиропи»Сироп от бъз (концентрат за разреждане)

Сироп от бъз (концентрат за разреждане)

ЗориЗори
Експерт
1467236192294
Сироп от бъз (концентрат за разреждане)
Снимка: Зори
1 / 7
17/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
20 мин.
Порции
10
"Домашен сироп от бъз, който може да приготвите по тази рецепта"

Необходими Продукти

  • бъз - 60 бр. едри съцветия (от дървесен бял бъз)
  • захар - 1.5 кг
  • лимони - 1 - 2 бр.
  • вода - 1.5 л, преварена
  • мента - 2 шепи, прясна
  • лимонтозу - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Цветовете от бял бъз се избират от чисто място и се откъсват с помощта на ножичка, за да не се загуби прашецът по тях, който е най-ароматен.

Внимателно се почистват от по-едрите дръжчици и от листата, като съцветията се оглеждат и за насекоми. Ако са набрани от чисто място, не е необходимо да се мият, за да се получи по-ароматен сироп. Прехвърлят се в стъклен съд. Добавят се пресните листа мента, обеленият и нарязан на кръгчета лимон и водата.

Прибира се на хладно или в хладилника, като престоява поне от 24 до 48 часа, като периодично се разбърква старателно.

След това цветовете бъз, листата мента и лимонените резени се изваждат, изстискват се хубаво с ръце и течността се прецежда.

Добавя се захарта и лимонтозуто и се разбърква, докато захарта се разтвори напълно.

Налива се в шишета, подходящи за съхранение или стерилизация.

Ако стерилизирате сиропа от бъз, използвайте дълбока тенджера с постлана на дъното дебела кърпа. Налива се студена вода, която трябва да покрива 2-3 пръста над капачката.

След като водата заври под ключ, се засичат 5-10 минути и шишетата се изваждат с щипка от врящата вода. Прибират на тъмно и хладно място. Стерилизираният сироп от бъз може да се съхрани поне за 1 година.

Ако не желаете да стерилизирате сиропа, то тогава съхранявайте бутилките на хладно в хладилника.

Готовият сироп от бъз (концентрат за разреждане се разрежда на вкус със студена вода (може и газирана).

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: