ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Чийзкейк»Чийзкейк с орехи и сироп от смокини

Чийзкейк с орехи и сироп от смокини

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
103384310
Чийзкейк с орехи и сироп от смокини
26/03/2014
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"Просто го пригответе - защото всеки трябва да опита поне веднъж през живота си този божествен чийзкейк"

Необходими Продукти

  • ЗА БЛАТА
  • бисквити - 200 г
  • масло - 80 г краве
  • орехи - 1/3 ч.ч. ядки, смлени
  • ЗА КРЕМА
  • сирене - 200 г Рикота
  • извара - 400 г
  • захар - 6 с.л.
  • яйца - 3 бр.
  • нишесте - 2 с.л.
  • ванилия - 1 пакетче
  • портокали - 1 бр.
  • ЗА ЗАЛИВКАТА
  • смокини - 8 бр.
  • узо - 1/2 ч.ч.
  • здравец - 2 листа
  • канела - 1 пръчка
  • портокалова кора - 3 с.л.
  • захар - 1/2 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смлените бисквити и орехи се смесват с разтопеното краве масло. Получената смес се покрива дъното на форма и се слага в хладилника.

Белтъците се отделят от жълтъците, разбиват се заедно с 2 с.л. захар на сняг. Сиренето, изварата, останала захар, нишестето, жълтъците, сокът и кората от портокала се смесват внимателно и се разбиват. Добавят се към разбитите белтъци.

Така приготвената смес се разстила върху охладения блат и се пече на 160 градуса около 45 минути. След като поизстине, десертът се слага в хладилника.

След това се слагат в тенджера: 2 ч.ч. вода, смокините, узото, здравеца, канелата, портокаловата кора и захарта. Сместа се вари, докато половината от водата се изпари.

Готовият сироп се прецежда, смокините се нарязват на ситно и се връщат обратно. Сиропът се слага отново на огъня за около 5 минути, след което се дръпва и се охлажда.

При сервиране всяко парче от десерта се полива със сироп.

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка: