ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Сладко-кисел артишок

Сладко-кисел артишок

Maria  TonchevaMaria Toncheva
Новак
28386146
Сладко-кисел артишок
07/02/2014
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • артишок - 8 бр., млади, пресни
  • лимони - 1/2 бр.
  • брашно - 2 1/2 с.л.
  • зехтин - 6 с.л.
  • лук - 2 1/2 с.л., ситно нарязан
  • каперси - 1 с.л.
  • маслини - 12 бр., без костилки, нарязани
  • моркови - 1 бр., на кубчета
  • целина - 2 стръка, на ситно
  • вода - 1/2 ч.ч. (100 мл), вряла
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • домати - 4 бр.
  • оцет - 4 с.л., винен
  • захар - 2 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Външните листа на артишока се отстраняват и се отрязва горната третина на останалите листа. Мъхестата сърцевина също се отстранява и се обелва останалото стъбло. Натрива се с лимон, за да запази цвета си.

Всяка глава на артишока се реже по дължина на 6 парчета, които се овалват в брашно. Пържат се в зехтина около 3 мин. След като се извади артишокът, зехтинът се запазва. Добавя сет се лукът, каперсите, маслините, морковът целината и горещата вода.

Поръсва се със солта и пипера и се оставя да къкри около 10 мин. Добавят се доматите и артишокът. Похлупва се и се оставя да къкри на слаб огън около 25 мин. Смесват се оцета и захарта и се добавят при зеленчуците.

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: