Сладко-кисел артишок
07/02/2014
Снимка: ezine.bg
Добави снимка+3 точки
отMaria TonchevaНовак28314
- Приготвяне25 мин.
- Готвене40 мин.
- Общо65 мин.
- Порции4
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
Необходими Съставки
- артишок - 8 бр., млади, пресни
- лимони - 1/2 бр.
- брашно - 2 1/2 с.л.
- зехтин - 6 с.л.
- лук - 2 1/2 с.л., ситно нарязан
- каперси - 1 с.л.
- маслини - 12 бр., без костилки, нарязани
- моркови - 1 бр., на кубчета
- целина - 2 стръка, на ситно
- вода - 1/2 ч.ч. (100 мл), вряла
- сол - на вкус
- черен пипер - на вкус
- домати - 4 бр.
- оцет - 4 с.л., винен
- захар - 2 1/2 ч.л.
Начин на приготвяне
Външните листа на артишока се отстраняват и се отрязва горната третина на останалите листа. Мъхестата сърцевина също се отстранява и се обелва останалото стъбло. Натрива се с лимон, за да запази цвета си.
Всяка глава на артишока се реже по дължина на 6 парчета, които се овалват в брашно. Пържат се в зехтина около 3 мин. След като се извади артишокът, зехтинът се запазва. Добавя сет се лукът, каперсите, маслините, морковът целината и горещата вода.
Поръсва се със солта и пипера и се оставя да къкри около 10 мин. Добавят се доматите и артишокът. Похлупва се и се оставя да къкри на слаб огън около 25 мин. Смесват се оцета и захарта и се добавят при зеленчуците.
подобни рецепти тук
Всяка глава на артишока се реже по дължина на 6 парчета, които се овалват в брашно. Пържат се в зехтина около 3 мин. След като се извади артишокът, зехтинът се запазва. Добавя сет се лукът, каперсите, маслините, морковът целината и горещата вода.
Поръсва се със солта и пипера и се оставя да къкри около 10 мин. Добавят се доматите и артишокът. Похлупва се и се оставя да къкри на слаб огън около 25 мин. Смесват се оцета и захарта и се добавят при зеленчуците.
подобни рецепти тук