ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Чийзкейк»Чийзкейк върху основа от хрупкаво корни

Чийзкейк върху основа от хрупкаво корни

Росица ПетроваРосица Петрова
Копирайтър
2571k3k195
Чийзкейк върху основа от хрупкаво корни
Снимка: Росица Петрова
1 / 2
07/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
12
"Чийзкейк върху основа от корни - чудесен става"

Необходими Продукти

  • основа
  • овесени ядки - 100 г фини
  • кафява захар - 100 г Мусковадо
  • масло - 100 г
  • ядки - 100 г (орехи, бадеми, лешници)
  • ванилия - 1 бр.
  • кокосови стърготини - 50 г
  • крем
  • маскарпоне - 250 г
  • крема сирене - 300 г
  • пудра захар - 3 с.л.
  • бял шоколад - 100 г
  • течна сметана - 4 с.л.
  • пресни плодове - 200 г за декорация
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтопете маслото и прибавете към него кафявата захар. Разбъркайте, докато захарта се стопи.

В купа сложете овесените ядки, ванилията, кокосовите стърготини и едро смлени орехи или други ядки по избор.

Прибавете към тях маслото със захарта и разбъркайте.

Прехвърлете сместа във форма със свалящ се борд 24-26 см, която предварително е покрита с хартия за печене.

Притиснете добре, като оформите и борд. Най-лесно това става с дъното на чаша.

Сложете основата за чийзкейка да се пече в загрята на 140°С фурна за 25 минути.

След това извадете от фурната и оставете да се охлади напълно.

Първоначално блатът ще е мек, но щом изстине, става хрупкав.

Пригответе крема като за целта смесите маскарпонето, крема сиренето Филаделфия и пудрата захар. Разбъркайте до гладък крем.

Начупете шоколада и прибавете течната сметана. Разтопете ги в съд на водна баня или в микровълнова фурна.

След това охладете за кратко и ги прибавете към сирената на тънка струя, бъркайки.

Изсипете крема върху охладената основа, заравнете с шпатула и сложете чийзкейка в хладилник за 3-4 часа.

Преди да сервирате, декорирайте с пресни плодове.

В случая за моя чийзкейк върху основа от хрупкаво корни ползвах ягоди, малини и боровинки.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: