ezine.bg»Рецепти»Риба»Маринована Риба»Хамсия с чесън и оцет

Хамсия с чесън и оцет

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8042k15k663
Хамсия с чесън и оцет
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 4
30/03/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Общо
30 мин.
Порции
10
"Вземете си и хлебче да си топите соса от хамсията с чесън и оцет"

Необходими Продукти

  • вода - 250 мл
  • хамсия - 1 кг
  • оцет - 250 - 300 мл
  • зехтин - около 300 мл
  • магданоз - 1 шепа (листа)
  • чесън - 4 - 5 скилидки
  • сол - 80 грама
  • лед
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете рибите хамсия, като махнете главата им и с помощта на палец приплъзвате от горната част към опашката, за да паднат вътрешностите.

Внимателно отделете костта и опашката, след което разделете рибките на две филенца.

Измийте рибите със сутдена вода и ги покрийте с лед за 15 минути - така месото ще се свие.

Махнете леда и отново ги измийте старатлено.

Пристъпете към приготвянето на маринатата за рибата. Смесете водата с оцета и разтворете вътре солта. Залейте рибата, като водата трябва да я покрива напълно. Ако трябва, сипете още малко вода.

Покрийте съда с рибите с фолио и оставете в хладилник за една нощ.

На следващия ден отцедете течността и в съда сипете чиста студена вода. Оставете маринованите риби да престоят 15 минути и ги опитайте - ако са твърде солени или кисели, оставете ги за повече време.

Отново ги отцедете. Наредете хамсиите плътно една до друга в буркан на няколко паста. Отгоре сипете нарязания чесън и залейте със зехтина. Разпределете наситнения зехтин и съхранявайте в хладилник до 2-3 седмици.

Хамсията с чесън и оцет е много вкусно мезе!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: