Мраморен кекс

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
1k3k11k
Мраморен кекс
13/07/2009
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8-10 парчета
"Правилото гласи, че когато един кекс изглежда добре, то той непременно е много вкусен"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурната се загрява до 170 С. Намаслява се форма за печене с диаметър 25 см, и се набрашнява.

Маслото се разбива със захарта до пухкав крем. Прибавя се 1 яйце и ваниловата есенция и хубаво се разбива. Добавят се двата белтъка един по един, като след всеки се разбива добре масата.

Отделно се пресява брашното заедно с бакпулвера, содата и солта. Пресятото брашно се прибавя към яйчената смес като се редува с киселото мляко на 3 пъти. А какаото се разтваря в горещата вода. Прибавя се канелата и захарта. 1/4 от ваниловото тесто се слага в отделна купа. Към него се прибавя какаото и се разбърква добре. Ваниловото тесто се изсипва във формата за кекс.

Отгоре с помощта на лъжица се поставя шоколадовото тесто. Тъмното тесто се подравнява и с помощта на нож, шиш, вилица се правят няколко кръгообразни движения.

Пече около 40 - 50 минути, като готовността се проверява с клечка или шиш. Леко се охлажда във формата и се изважда. Поръсва се с пудра захар.

Рейтинг

4.2
57
48
31
21
10
Дай твоята оценка: