ezine.bg»Рецепти»Основни Ястия»Сарми»Късметлийски зелеви сарми

Късметлийски зелеви сарми

Албена АсеноваАлбена Асенова
Ветеран
6673k2k9152
Късметлийски зелеви сарми
Снимка: Албена Асенова
1 / 2
22/02/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • кисело зеле - 1 глава малка
  • свински ребърца - 500 г
  • олио - 1/2 к.ч.
  • лук - 2 глави
  • ориз - 1 ч.ч.
  • сол
  • чубрица - 1/2 с.л.
  • черен пипер - 1/2 к. ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Зелевите сарми се наричат късметлийски, защото във всяка една се крие по едно цяло парче месо.

Може да се използват няколко вида месо, но в случая аз използвах свински ребърца, които се нарязват на малки парченца и запържват за кратко в малко олио.

Месото се изважда и на негово място се слага нарязаният на дребно лук. Задушава се за кратко, след което се прибавя измитият ориз и чаша вода.

Оризът се овкусява със сол, чубрица и смлян черен пипер. Плънката се готви, докато се усвои водата.

На зелевите листа се изрязва средната дебела част на листа, а ако е голям, се разрязва на две равни части.

В средата на всеки лист се поставя по лъжица от плънката и по парче от свинските ребра.

Сармите се завиват, нареждат в тенджера и заливат с две чаши вода.

Варят се на тих огън за около час. Сервират се късметлийски зелеви сарми по желание залети със бял сос.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: