ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питки»Пита-хляб за Бъдни вечер

Пита-хляб за Бъдни вечер

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Ветеран
9013k7k2k6
Пита-хляб за Бъдни вечер
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 2
25/12/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
80 мин.
Порции
5

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг бяло
  • лимонада - 400 мл
  • вода - 100 мл
  • мая - 20 г жива
  • захар - 1 к.л.
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 3 - 4 с.л.
  • оцет - 1 к.л.
* мерки и количества

Продуктите, които подбрахме за теб

Начин на приготвяне

Разтваряме маята във водата заедно със захарта и 2 супени лъжици брашно.

Предварително си пресяваме брашното е съд, правим си кладенче и сипваме шупналата мая.

Разбъркваме, като добавяме и останалите съставки.

Замесваме си меко тесто, което поставяме в него паричка.

Готовото тесто покриваме с кърпа и оставяме да втаса.

Когато изтече 30 минути премесваме отново тестото и прехвърляме в намаслена тава.

Предварително си оставяме от тестото за да оформим кръста, грозда, слънцето и пиленцето на питката за Бъдни вечер.

Покриваме с кърпа и оставяме за 20 минути хлябът да се пече.

Поставяме в печката и печем питката с мая на 180 градуса за 35-40 минути.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: