ezine.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Щолен»Щолен за Бъдни вечер

Щолен за Бъдни вечер

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Ветеран
8703k7k1k4
Щолен за Бъдни вечер
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 4
22/12/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
69 мин.
Общо
99 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • сушени плодове - боровинки, стафиди смокини
  • портокалов сок - от 1 портокал
  • коняк - 100 мл
  • печени ядки - 200 г орехи, фъстъци
  • мая - 15 г суха
  • захар - 20 г
  • прясно мляко - 180 мл топло
  • брашно - 150 г
  • яйца - 1 бр.
  • захар - 60 г
  • бадемово брашно - 50 г
  • сол - щипка
  • канела - 1 с.л.
  • индийско орехче - щипка
  • брашно - 400 г
  • масло - 250 г
  • краве масло - 50 г разтопено
  • пудра захар - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първото, което правим, е да поставим сушените плодове първо във вряла вода, а след това в студена. Подсушаваме ги и поставяме в друга купа.

Към тях прибавяме коняка, портокаловия сок и оставяме така за едно денонощие.

В купичка прибавяме маята, захарта топлото мляко и брашното.

Разбъркваме добре, завиваме с фолио и оставяме настрана да се активира маята.

През това време си приготвяме другата смес, като в друга купичка поставяме сухите съставки, а именно - бадемовото брашно, захарта, солта и канелата и индийското орехче.

Разбъркваме всичко това много добре.

Поглеждаме към маята и ако е шупнала, размесваме я и добавяме сухите съставки.

Отново разбъркваме, като предварително сме си счукали и яйцето. Когато е добре разбъркано добавяме и половината брашно.

Другата половина изсипваме на плота и когато сме разбъркали добре всичко, изсипваме на плота и започваме да месим остатъка от брашното.

Малко по малко прибавяме и маслото. Когато добавим и последното масло си оформяме топка, която завиваме с фолио и оставяме за час на топло.

Когато измине това време отново премесваме и пак оставяме за час.

Сега е момента, в който да добавим сушените плодове и ядките. Започваме да разбъркваме тестото докато се размеси добре.

Оформяме щолените, като разделяме на 4 сместа.

Всяка една топка оставяме за около 10-15 минути и тогава поставяме в печката да се пекат.

Печем за 1 час на 180 градуса.

След като извадим, оставяме да изстинат и тогава намазваме с маслото навсякъде и поръсваме с пудрата захар.

Завиваме ги с хартия за печене всяко едно от тях, а след това и със стреч фолио, за да могат да се запазят за по-дълго.

Щоленът за Бъдни вечер е готов.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: