Задушено заешко в гювеч

Албена АсеноваАлбена Асенова
Ветеран
6673k2k8802
Задушено заешко в гювеч
Снимка: Албена Асенова
1 / 3
12/12/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
110 мин.
Порции
6
"Хайде и ние да се поглезим с това задушено заешко, няма само вие"

Необходими Продукти

  • заек - 1 средно голям
  • лук - 2 глави
  • моркови - 1 бр.
  • картофи - 5 - 6 бр.
  • чесън - 3 скилидки
  • гъби - 200 г
  • сол
  • червен пипер - 1/2 с.л.
  • черен пипер - 1/2 к.л.
  • дафинов лист - 3 бр.
  • масло - 3 с.л.
  • бяло вино - 200 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът се почиства, нарязва на филийки и слага на дъното на гювеч.

Към него се прибавят нарязаният на колелца морков, целите обелени скилидки чесън, картофите, нарязани на средно големи парчета, и гъбите на филийки.

Зеленчуците се посоляват и объркват.

Заекът се разфасова на порции и всяко парче се натрива със сол, червен и черен пипер. Месото се нарежда върху зеленчуците.

В гювеча се слагат дафиновите листа, налива се виното и малко вода. Кравето масло се нарязва на парченца и разпределя върху късовете месо.

Гювечът се похлупва и поставя във фурната. Пече се на 220 градуса за около час и половина, като малко преди готовност се маха капакът, за да се получи приятен загар на задушения заек.

Задушеното заешко в гювеч е готово.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: