ezine.bg»Рецепти»Риба»Рибник»Сьомга със сос в бутертесто

Сьомга със сос в бутертесто

Сьомга със сос в бутертесто
Снимка: Марияна Петрова Иванова
1 / 3
13/12/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Направо сме възхитени от вкуса на тази сьомга със сос в бутертесто"

Необходими Продукти

  • бутертесто - 1 пакет (400 г)
  • заквасена сметана - 1 с.л.
  • пушена сьомга - 100 г
  • кашкавал - 70 г настърган
  • праз - 1 стрък
  • черен пипер
  • сол
  • за намазване
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • жълтъци - 1 бр.
  • олио - 1 с.л.
  • филирани бадеми - 1 шепа
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете праза на полумесеци и го запържете до златисто в дълбок тиган с малко мазнина.

Оставете го настрана да се охлажда и сипете към него заквасената сметана. Разбъркайте сместа и я овкусете със сол и черен пипер.

Отворете бутертестото, сложете праза до половината и хубаво го разстелете.

Поръсете с кашкавал и наредете сьомгата.

Затворете с другата половина от тестото и притиснете хубаво краищата с вилица.

Смесете в малка купичка жълтъка, прясното мляко и олиото.

Намажете вкусния рибник с тази смес с помощта на силиконова четка и го поръсете с филирани бадеми.

Печете го на 200 °C до готовност.

Насладете се на тази сьомга със сос в бутертесто.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: