ezine.bg»Рецепти»Риба»Печена Риба»Печена дъгова пъстърва с ориз

Печена дъгова пъстърва с ориз

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8052k15k714
Печена дъгова пъстърва с ориз
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 2
03/12/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • мащерка
  • чесън - 2 скилидки
  • дъгова пъстърва - 1 бр. 600 г /почистена/
  • сол
  • черен пипер - 3 щипки
  • олио - 4 с.л.
  • лимони - 1/2 бр.
  • за ориза
  • рибен бульон - 800 мл
  • праз - 1 стрък
  • олио - 6 с.л.
  • черен пипер - щипка
  • сол
  • чубрица - 1 щипка
  • ориз - 1 ч.ч. /300 мл вместимост/
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте и подсушете дъговата пъстърва. Направете разрези по гърба на рибата с остър нож. Натрийте я с мащерка, сол, сока и кората от лимона, черен пипер и олио отвътре и отвън. Сложете и нарязания чесън в процепите.

Оставете 2-3 часа в хладилник в тавата за печене, покрита с фолио.

Задушете праза до омекване. Сипете ориза, чубрица, дафинов лист, сол, черен пипер. Разбъркайте. Сложете в тавата около рибата и сипете бульона.

Печете рибата за 12 мин. на 180 градуса. Махнете фолиото и увеличете на 200 градуса. Когато печената пъстърва е готова, оставете с фолиото да си почине 10 мин.

Поднесете печената дъгова пъстърва с ориз за Никулден!

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: