ezine.bg»Рецепти»Риба»Печена Риба»Перфектният печен шаран за Никулден

Перфектният печен шаран за Никулден

Перфектният печен шаран за Никулден
Снимка: Веселина Константинова
1 / 3
02/12/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
5

Необходими Продукти

  • лук - 2 глави
  • праз - 2 стръка (само бялата част)
  • шаран - 2 - 3 кг
  • червен лук - 2 глави
  • чушки - 2 червени
  • моркови - 2 броя
  • гъби - 200 грама
  • чесън - 5 - 6 скилидки
  • орехи - 1 к.ч. счукани
  • дафинов лист - 3 - 4 бр.
  • доматен концентрат - 3 - 4 с.л.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • бяло вино - 1 к.ч.
  • захар - 1 равна с.л.
  • магданоз - 1 с.л. сух
  • соев сос - 2 - 3 с.л.
  • брашно - 1 с.л.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете много добре шарана от люспи и вътрешности. Измийте и гоосолете. Оставете го да престои за около час.

В тава нарежете праза и лука. Сипете към тях олиото и пъхнете в загрята фурна да се задушават.

Добавете нарязаните гъби, чушки и моркови, гответе до омекването на зеленчуците.

Извадете и прибавете захарта и доматения концентрант. Сложете отгоре шарана и залейте със соевия сос и виното. Накрая прибавете чесъна, орехите, дафиновия лист и магданоза.

Печете рибата до получаване на апетитна златиста коричка, след което обърнете и от другата стран.

Сипете към зеленчуковата смес размитото с малко вода брашно, разбъркайте и печете още няколко минути.

Гарнирайте с лимон и поднесете.

Перфектният печен шаран за Никулден е много вкусен.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: