ezine.bg»Рецепти»Риба»Печена Риба»Най-вкусният никулденски шаран

Най-вкусният никулденски шаран

Най-вкусният никулденски шаран
Снимка: Веселина Константинова
1 / 3
02/12/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • шаран - 1 бр. (3 кг)
  • маслини - 10 - 12 бр.
  • домати - 1/2 консерва (белени)
  • праз - 2 средни стръка
  • чесън - 3 - 4 скилидки
  • червен боб - 1 консерва (400 г)
  • орехи - 100 грама
  • бяло вино - 1/2 ч.ч.
  • лук - 1 глава
  • черен пипер
  • бял пипер
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • брашно - 1 с.л.
  • мариновани гъби - 4 - 5 бр. големи
  • дафинов лист - 3 - 4 листенца
  • захар - 1 с.л.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо почистете много добре шарана от вътрешностите и люспите. Измийте го старателно и го посолете отвсякъде. Оставете да престои за половин час.

Обелете лука и праза, наситнете ги. Сипете ги в тава заедно с олиото и ги пъхнете в загрята фурна. Гответе до омекването им. Извадете и прибавете захарта, боба, доматите, гъбите и чесновите скилидки.

Разбъркайте зеленчуците и поставете отгоре шарана (измит от солта). Поръсете с двата вида пипер и добавете дафиновите листенца.

Печете рибата на 190 градуса. Към средата на печенето извадете и добавете орехите и бялото вино.

Когато сосът в тава остане само на мазнина, добавете брашното, което сте размили с малко вода.

Изключете фурната и оставете печения шаран вътре до охлаждане на температурата.

Най-вкусният никулденски шаран е готов.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: