Турска Базлама

Турска Базлама
Снимка: Веселина Константинова
1 / 2
24/11/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6
"Хапваме една базлама и веднага минаваме на втора"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Натрошете маята в купичка и я залейте с малко хладка вода. Разбъркайте и и оставете да шупне.

Пресейте върху кухненския плот брашното. Оформете кладенче в средата и добавете солта. Сипете вътре шупналата мая и малко топла вода и започнете разбъркването. Сипвайте още вода и месете до получаване на меко и гладко тесто. Обикновено са необходими около 20 минути.

Оформете готовото тесто на топка и го сложете в купа. Покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса.

Набрашнете плота и сложете тестото отгоре. Поръсете с брашно и оформете на руло. Нарежете рулото на 6 парчета, а всяко едно оформете на топка.

Загрейте много добре тиган с незалепващо покритие.

Разтеглете с ръце всяка топка и оформете плоска питка. Изтупайте излишното брашно и запечете в сух тиган до хубав златист загар.

Обръщайте пърленките с помощта на чиния. Малко преди да са готови, намажете едната страна на питката с ароматна чеснова паста и поръсете с настърган кашкавал. Печете за още кратко.

Турската Базлама е много вкусна!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: