ezine.bg»Рецепти»Риба»Печена Риба»Запечен морски дявол със сос

Запечен морски дявол със сос

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8042k15k645
Запечен морски дявол със сос
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 3
24/11/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Истински празник е вкъщи днес, защото ще хапваме този запечен морски дявол"

Необходими Продукти

  • пясъчни миди - 24 - 26 бр. бели
  • морски дявол - 4 опашни части (по около 400 грама)
  • рибен бульон - 400 мл (или вода)
  • бяло вино - 150 мл
  • чесън - 4 - 5 скилидки
  • лимони - 1 брой
  • брашно - 2 - 3 с.л. с връх
  • зехтин - 60 - 70 мл
  • магданоз - 3 с.л. наситнен
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Посолете морския дявол и го натрийте добре с наситнения магданоз. Поръсете с лимоновия сок и оставете да се маринова в хладилник за половин час.

Загрейте зехтина в дълбок тиган на слаб огън и запържете останалия магданоз и чесъна. Прибавете брашното и бъркайте в продължение на 2 минути.

Сипете виното и бульона в тигана и когато сосът започне да се сгъстява, прибавете почистените миди. Посолете леко и гответе до отварянето на мидените черупки. Веднага махнете от котлона.

Загрейте фурната на 200 градуса.

Запечатайте рибата на силен котлон в малко сгорещен зехтин до златист загар. Прехвърлете я в тава за печене и сложете във фурната за около 12-15 минути.

Извадете печената риба и я сложете в мидения сос. Сервирайте веднага.

Запеченият морски дявол със сос е много вкусен, опитайте!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: