Лесен лимецов хляб

Borislava DimitrovaBorislava Dimitrova
Новак
45249
Лесен лимецов хляб
Снимка: Borislava Dimitrova
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
4
"Лимецов хляб, който допълва всяко ястие по идеалния начин"

Необходими продукти

  • брашно от лимец - 420 грама
  • ленено семе - 1 с.л. (смляно)
  • мас - 2 с.л.
  • вода - 2 водни чаши
  • жива мая - 1/2 кубче (21 грама)
  • захар - 1 ч.л.
  • слънчогледови семки - за поръсване
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте леко водата, като внимавайте да не е гореща. Сипете в нея живата мая, захарта, солта, смляното ленено семе и половината от брашното.

Разбъркайте добре, покрийте купата и оставете на топло, за да шупне сместа.

След около 20 минути обемът е двоен. Едва тогава добавете маста и останалото брашно от лимец.

Замесете меко тесто, което не бива да лепне.

Прехвърлете в леко намазнена форма за печене. Поръсете пълнозърнестия хляб със слънчогледовите семки. Отново оставете да втаса за 20-тина минути.

Загрейте фурната на 180 градуса и печете хляба около 40 минути.

Лесният лимецов хляб е готов.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: