ezine.bg»Рецепти»Морски Дарове»Миди Сен Жак в специален сос

Миди Сен Жак в специален сос

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8012k15k551
Миди Сен Жак в специален сос
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 2
09/11/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
30 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • бяло вино - 1 к.ч. (полусухо)
  • миди сен жак - 6 бр. с черупките (пресни или замразени)
  • доматено пюре - 100 грама
  • чесън - 1 - 2 скилидки
  • лук - 1 шалот
  • зехтин - 25 мл
  • рибен бульон - 1/2 кубче
  • черен пипер - 2 щ.
  • кайенски пипер - 1 сухо чушле
  • червен пипер - 2 щ.
  • сол - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо почистете мидите Сен Жак (ако са пресни). Сипете ги в купа ги залейте с вода и лъжица морска сол. Оставете да престоят така около 2 часа, за да изхвърлят пясъка.

Отцедете и ги измийте добре. Отворете ги с остър нож и махнете горната черупка. Все пак не изхвърляйте черупките, защото са красива декорация за различни разядки, приготвени с морски дарове.

Пристъпете към приготвяне на соса. Наситнете лука и чесъна, запържете ги в загрят зехтин за около 5 минути.

Прибавете натрошеното люто чушле, доматите и овкусете с двата вида пипер. Натрошете към тях бульона и гответе около 5 минути.

Сипете виното и увеличете леко силата на огъня. Бъркайте постоянно за една минута, за да се изпари алкохолът.

Загрейте малко зехтин в тиган и поръсете с щипка сол. Махнете внимателно месото от мидата и запечатайте за минутка от всяка страна.

Сложете долните мидени черупки в плато. Във всяка една сложете от соса и отгоре разположете мидената ядка.

Залейте ги с още от соса и поднесете веднага. Перфектната компания на този деликатес е чаша хубаво вино.

Мидите Сен Жак в специален сос са готови.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: