Начин на приготвяне
Пуйката се почиства и измива добре. Гъбите и дреболиите сe сваряват в един литър вода. Лукът се нарязва и задушава в половината масло. Добавят се нарязаните на ситно дреболии, гъби и шунка.
Щом се позадушат, се добавят стафидите и джоджена. Залива се с бульона от дреболиите. Пуйката се натърква със сол отвън и отвътре и се напълва с приготвената плънка. Зашива се, намазва се с масло и се слага в дълбока тава. Наливат се две чаши вода и се слага да се пече в умерена фурна.
По време на печенето се обръща и се полива със соса, образувал се при печенето. Зелето се нарязва и се запържва. Поръсва се с червения пипер и ако има останала плънка, се смесват. Добавя се, когато месото на пуйката е омекнало. Запича се до пълна готовност.