ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Пълнозърнест Хляб»Здравословно хлебче от спелта

Здравословно хлебче от спелта

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8082k15k909
Здравословно хлебче от спелта
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 4
03/11/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Няма какво да се лъжем - всяко ястие е много по-вкусно с няколко филийки от този здравословен хляб"

Необходими Продукти

  • вода - 350 мл
  • брашно от спелта - 400 грама
  • захар - 1 с.л.
  • бяло брашно - 100 грама + още за поръсване и доомесване
  • жива мая - 20 грама
  • олио - 2 с.л. (или зехтин)
  • сол - 1.5 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете водата до 37 градуса. Разтворете в нея маята заедно със захарта. Сипете бялото брашно и разбъркайте до получаване на кашичка. Покрийте и оставете да шупне за 15-тина минути.

В купа сипете пълнозърнестото брашно със солта. В средата оформете кладенче, в което се сипват шупналата мая и олиото.

Постепенно замесете меко тесто, като ако продължава да лепне, може да си добавите още малко брашно.

Разделете готовото тесто на 2 части. Всяка една оформете на продълговат хляб и сложете в правоъгълна форма за кекс.

Направете надлъжен разрез на всеки пълнозърнест хляб и поръсете с малко брашно. Покрийте и оставете двата хляба да втасат за около 90 минути.

Загрейте фурната на 200 градуса. Печете хлябовете за 15 минути, след което намалете градусите на 190 и печете още около 25 минути.

Охладете готовите хлябове върху решетка.

Здравословното хлебче от спелта е чудно!

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: