ezine.bg»Рецепти»Предястия»Пюрета»Стампот с броколи

Стампот с броколи

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8042k15k656
Стампот с броколи
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
28/09/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
33 мин.
Общо
48 мин.
Порции
2
"Стампот с броколи не сме опитва досега, но ще ни е много интересно"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Стампот е холандско национално ястие, което може да бъде поднесено и като апетитна гарнитура.

Основата му винаги е от картофи, които са намачкани грубо, а не като фино пюре. Освен тях според вида стампот се добавят и други различни зеленчуци, както и добавка от филе, бекон, наденички, а защо не и риба.

В тази рецепта ви предлагам да опитате Стампот с броколи, а за гарниране съм избрала сушено свинско филе и холандското сирене Гауда.

Тъй като Гауда има различни видове, в зависимост от зрелостта, вие изберете по- меко и не толкова узряло сирене, според мен ще е по- подходящо за това ястие.

Сушено филе на слайсове може да ползвате каквото ви харесва, хамон или прошуто са идеални за целта. Пушеният бекон също е подходящ, той пък ще придаде един съвсем различен вкус на този стампот.

Първа стъпка е да обелите и нарежете картофите на кубчета или шайби. Сложете ги да се варят в леко подсолена вода до полуомекване -15 минути.

През това време си измийте и накъсайте броколите. На 15-тата минута ги пуснете при картофите и варете до пълно омекване и на двата зеленчука.

Прецедете сварените зеленчуци, настържете при тях чесъна и сложете маслото, млякото и малко сол.

Намачкайте с вилица, без да се стараете да става на фино пюре.

Запечете на сух тиган филето, а сиренето Гауда нарежете на пръчици.

Разпределете стампот с броколи в две порции и гарнирайте със тънките слайсове свинско филе и гауда.

Добър апетит!

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: