ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Сиропирани Сладкиши»Традиционен гръцки сладкиш с орехи

Традиционен гръцки сладкиш с орехи

Мария СимоваМария Симова
Копирайтър
2711k3k6052
01/11/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
45 мин.
Порции
20
"Във всеки един момент от деня можем да си хапнем от този гръцки сладкиш"

Необходими Продукти

  • захар - 2 ч.ч.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • яйца - 5 броя
  • орехи - 1 ч.ч. смлени + 0. 5 ч.ч. (счукани на едро)
  • галета - 3 ч.ч.
  • олио - 1 ч.ч.
  • портокалова кора - от 1 портокал
  • канела - 1 с.л.
  • карамфил - 0. 5 ч.л.
  • коняк - 1 с.л.
  • бакпулвер - 2 броя
  • сироп
  • захар - 3 ч.ч.
  • лимонова кора - от 1 лимон
  • вода - 3 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте с миксер яйцата заедно със захарта. Прибавете олиото, кората от портокал, млякото и коняка.

В друга купа смесете заедно всички орехи с канелата, бакпулвера, карамфила и галетата. Смесете сухите и течните съставки, бъркайте с шпатула до хомогенност.

Намазнет с олио правоъгълна тава и сипете вътре сместа.

Загрейте фурната на 180 градуса. Печете сладкиша около 25 минути.

Извадете и го нарежете на парчета с желаната големина.

Смесете в тенджерка съставките за сиропа и го сварете за 5 минути. Веднага залейте сладкиша.

Поръсете сиропирания сладкиш с още орехи, изчакайте да се напои и сервирайте.

Традиционният гръцки сладкиш с орехи е готов.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: