Сaрми от лозови листа по гръцки

КостакисКостакисНовак
03/12/2007
"Гърците са го измислили как да доживеят до 100 години - малко узо и вкусни сармички с кисело мляко!"
Приготвяне30 мин.
Готвене65 мин.
Общо95 мин.
Сготви+1 точка
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо50 043
  • Преглеждания за месеца135
  • Преглеждания за седмицата75
  • Коментари3 пъти
  • Рейтинг4.8 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

След като се измият, пресните лозови листа се попарват в кипяща вода, а консервираните, предварително накиснати в студена вода, се измиват неколкократно с топла вода.

Лукът и морковите се нарязват на дребно. Задушават се в мазнината, докато омекнат, след което се прибавят част от дребно нарязаните червени домати.

След омекването на доматите, се прибавя оризът и се запържва. Накрая се слага червеният пипер.

Сместа се залива с малко вода (1:1), колкото да набъбне оризът. Вари се на тих огън, докато не се изпари цялата вода.

Сваля се от огъня и се разбърква с подправките, стафидите и останалите дребно нарязани домати.

Така приготвената плънка се слага откъм вътрешната страна на лозовите листа.

Свиват се сарми, които се нареждат в огнеупорна тава и се притискат с чиния.

Заливат се със зеленчуков бульон разтворен в 500 мл гореща вода.

Пекат се в предварително загрята фурна на 200 С около 40 минути или до готовност.

Рейтинг

5 12
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
К К
К К
15.05.2016 01:53
Хапвала съм и са хубави, но никога не съм ги приготвяла!
1
0
доброжелател
доброжелател
27.05.2012 15:10
Определено съм съгласна, че това не са сърмички по гръцки. Слага се ориз, пресен и стар лук, много магданоз, копър, малко джоджен и 1-2 лимона зависи от количеството на сармите също и зехтин.
5
0
ина
ина
30.11.2011 21:51
тези сърмички сигуро са хубави но не мисля 4е са гръцки защото те слагат сок от лимон канела каима и тн.
2
0