ezine.bg»Рецепти»Морски Дарове»Пилаф»Басмати ориз с миди в тенджера

Басмати ориз с миди в тенджера

Ivi  VaccaIvi Vacca
Новак
782601k103
Басмати ориз с миди в тенджера
Снимка: Ivi Vacca
1 / 2
20/07/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
30 мин.
Порции
5
"Разкошна комбинация от вкусове и аромати е това ястие с ориз и миди"

Необходими Продукти

  • миди - 450 г сварени и почистени
  • ориз - 1 ч.ч. Басмати
  • моркови - 3 бр. настъргани
  • лук - 2 глави наситнени
  • чесън - 2 скилидки нарязани
  • риган - 1 ч.л. сушен
  • сол
  • магданоз - 2 с.л. нарязан
  • олио - 2 с.л.
  • краве масло - 2 с.л.
  • вода - 2 ч.ч. /може и рибен бульон/
  • черен пипер
  • копър - 1 ч.л. сушен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Уверете се, че мидените черупки са чисти и изплакнете мидите в студена вода. Може да ги сварите и почистите и после да ги добавите към ориза, или да ги варите заедно.

В тиган с маслото задушете наситнените моркови и лук до омекване. Може да добавите мидите и водата. После сипете ориза, черния пипер, солта, ригана и копъра и оставете да ври.

Гответе мидите с ориз за около половин час на слаб огън и под капак до сваряване на ориза. Ако трябва, сипете още течност.

Малко преди да е готово ястието, разбъркайте бучка масло вътре. Когато се свари оризът, добавете чесъна и свалете от котлона. Чесънът ще се сготви от топлината на вкусния пилаф.

Хубаво е да извадите всички миди, които не са са отворили по време на готвенето на басмати ориза с миди в тенджера.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: