Ezine.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Красив тутманик за гости

Красив тутманик за гости

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3732k5k1
Красив тутманик за гости
Снимка: Росица Петрова
5 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
85 мин.
Порции
8
"Гостите ви със сигурност ще останат впечатлени от вкуса и вида на този красив тутманик"

Необходими продукти

  • брашно - 550 г
  • мая - 20 г прясна
  • айран - 300 мл
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • белтъци - 1 бр.
  • олио - 3 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • плънка
  • сирене - 250 г
  • яйца - 1 бр.
  • краве масло - 40 г
  • мас - 40 г
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • маково семе - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Направете си рядък айран от 200 мл топла вода и 3-4 супени лъжици кисело мляко.

Пресейте брашното, добавете солта и разбъркайте. Оформете кладенче и добавете айрана. Натрошете маята и прибавете захарта. Разбъркайте леко.

След 5 минути добавете белтъка на едно яйце, олиото и оцета. От посочените продукти замесете меко и еластично тесто.

Поставете го в купа, намазано с малко олио и покрито с фолио, да втаса до удвояване на обема.

Разтопете маслото и маста и ги оставете да се охладят. Натрошете сиренето и добавете едно яйце. Разбъркайте.

Готовото тесто премесете за кратко и разделете на 8 равни части. Седем от тях разточете на тънка кора. Намажете с мазнина и поставете от плънката за пухкавия тутманик в единия край.

Другата половина на тестото нарежете на ленти като не стигате до края. Навийте на руло и съединете двата края, за да се оформи кръг. Наредете ги в намазана с мазнина тава, по периферията на тавата.

Последното парче тесто разточете на кръг и също намажете. В центъра поставете от плънката и оформете роза.

Оставете тутманика със сирене да втаса за още 20-30 минути. След това го намажете с отделения жълтък, смесен с останалото от мазнината.

Поръсете с маково семе и сложете да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за около 35 минути, докато добие приятен, златист загар.

След изпичане покрийте тутманикът с памучна кърпа за няколко минутки.

Поднесете красивия тутманик за гости топъл.

Добър апетит!

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: